Loading...
2024-25
22:00
logoBrighton
-
logoMan City
-
2024-25
DUR
logoUdinese
1
logoRoma
1
2024-25
19:45
logoHeerenveen
-
logoPSV Eindhoven
-
2024-25
22:00
logoGo Ahead
-
logoFeyenoord
-

Everest Zirvesine Tırmanan Dağcılar

Everest zirvesi
Everest zirvesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Everest zirvesine tırmanan dağcılar, oksijen yetersizliği, çok sert rüzgar ve geceleri aşırı düşen sıcaklık yüzünden oldukça zorlanmaktadır. Resmi kayıtlara göre 8.848 metre yüksekliğinde olan Everest Dağı, Çin ve Nepal sınırı arasında yer alır. Dünyanın en yüksek dağı olarak bilinir. Everest zirvesi, dağcıların en fazla ilgisini çektiği yerlerin başında gelir.

Dünyanın en büyük platosu olan Tibet Platosundan Everest Dağı net olarak görülebilmektedir. Zirveye tırmanma girişimleri çok eskiye dayanmaktadır. Amaç jeolojik ölçüm olsa da zirve tırmanışında ilk girişim olarak 1921 yılı alınır. İngiltere Krallığı tarafından görevlendirilen George Mallory bu denemeler sırasında hayatını kaybetmiş ve cesedi 1999 yılında bulunmuştur.

Everest zirvesi
Everest zirvesi

Everest Dağına Tırmanma Girişimleri

1921 yılındaki tırmanma girişiminde zirveye yakın bir yerde ölen George Mallory’den sonraki iki yılda yapılan tüm girişimler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 1930 ve 1950 yılları arasında kayda geçen herhangi bir zirve tırmanışı yoktur. Bunun sebebinin ikinci dünya savaşı olduğu söylenir.

1953 yılında İngiliz Kraliyet Coğrafya Derneğinin vermiş olduğu destekle iki ekip oluşturulmuştur. İlk ekip oksijen sisteminin donması nedeniyle geri dönmek zorunda kalmıştır. Üç kişiden oluşan ikinci ekipten Edmund Hillary ve Tenzing Norgay 29 Mayıs’ta Everest’e tırmanan ilk kişi olarak tarihe geçmişlerdir. Ang Nyima ise 8500 metre tırmanıştan sonra geri dönmüştür.

Everest zirvesi
Everest zirvesi

Everest Zirvesine Tırmanan Türk Dağcılar

Everest zirvesine tırmanan dağcılar arasında Türk isimler de mevcut. Zirveye ulaşan ilk isim Nasuh Mahruki olmuştur. 1995 yılında henüz 26 yaşındayken bu başarıya ulaştı. Zirveye ulaşan dağcılar sıralamasında 217.sırada bulunuyor. Everest’e çıkmış ilk Türk olarak kayıtlara geçmiştir. 2010 yılında ikinci tırmanışını gerçekleştirdi.

2001 yılında 29 yaşındayken Tunç Fındık da bu başarıya ulaşan isimlerden. Birçok zorlu tırmanış gerçekleştiren başarılı dağcı, en çok 8000 metrelik tırmanışı olan dağcı unvanına sahiptir. Aynı zamanda Everest’e 2001 ve 2007 yılında yapmış olduğu tırmanışlar ile zirveye iki kez ulaşan ilk Türk dağcıdır.

Everest zirvesine tırmanan dağcılar içinde bulunan Eylem Elif Maviş Koç ilk Türk kadın dağcı olarak zirveye ulaşmıştır.

Şimdiye kadar altı binden fazla dağcı bu zorlu tırmanışı gerçekleştirmiştir. Bu tırmanışlar sırasında çok sayıda can kaybının da yaşandığı Everest bütün dağcıların hedefi olmuştur. Everest zirvesine tırmanan Türk dağcılar yaklaşık yirmi beş kişidir. Başarısız girişimlerle sonuçlanan tırmanışlar da vardır.

Everest zirvesi
Everest zirvesi

Everest Zirvesine Tırmanmak İçin Yapılması Gerekenler

Dünyanın en büyük dağlarının sekiz tanesi Nepal’de bulunuyor. Yüksekliği ile dağcıların hedefi olan Everest’te her yıl yüzlerce kişi tırmanma başvurusunda bulunuyor.

Birçok ölüme de sebep olan bu tırmanış için Nepal hükümetinin getirmiş olduğu kurallar mevcut. Everest’e tırmanmak isteyen dağcılar öncelikle tecrübeli olduklarının kanıtlamak zorunda. Yeterlilik sertifikası ile birlikte 6500 metre yüksekliğinde bir dağa tırmanmış olmaları gerekiyor. Ayrıca Everest zirvesine tırmanan dağcılar yaklaşık 40 bin dolar gibi bir ödeme yapmak zorunda.

Everest Tırmanışında Yaşanan Can Kayıpları

Binlerce dağcının tırmandığı ve her dağcının hedefi olan Everest’te çok sayıda can kaybı yaşanmıştır. Dünyanın en yüksek dağı olması nedeni ile birçok dağcı bu zirveye ulaşmak istiyor. Ancak yetersiz tecrübe, zorlu hava koşulları bu tırmanışı olduğundan çok daha zorlaştırıyor. Bu sebepten tırmanışı gerçekleştiremeden dönen isimler de vardır. Fakat bazen acı kayıplara da neden olmaktadır.

Yaşanan bu kayıplar zaman zaman tartışmalara neden olsa da yetkililer gerekli önemlerin alınması için bazı girişimlerde bulunuyor. Bunlardan bazıları, dağcılardan istenen yeterlilik belgesi ve tecrübeli olduklarını kanıtlamaları açısından deneme tırmanışı. Everest zirvesine tırmanan dağcılar ne yazık ki bazen çığ düşmesi ile de karşılaşabiliyor.

 

Everest zirvesi
Everest zirvesi Tunç Fındık

 

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

SporAjansı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!